Avtor: Župnija Krkavče Objavljeno: 8. 12. 2016

Podružnica Sv. Peter

Vas se v pisnih virih prvič omenja v začetku 11. stoletja. V njej sta dve cerkvi; glavna vaška cerkev posvečena Sv. Petru in pokopališka cerkev Sv.Duha.

 

Sv. Peter

V središču vasi se nahaja cerkev sv. Petra, ki jo pisni viri prvič omenjajo leta 1579. Za razliko od ostalih cerkva v okolici nima zvonika, temveč dvodelno preslico ali škarjico za zvonove.

Sveti Peter, sv. Peter

V 18. stoletju je bila tudi ta cerkev povečana v barokizirana. Glavni marmornati oltar krasi slika Device Marije z detetom, Sv. Petrom in Pavlom, Sv. Janezom ter Sv. Simonom. Na desni strani oltarja stoji kip Marije Snežne, na levi pa kip vaškega patrona Sv. Petra. V preteklosti je imela cerkev še dva stranska marmornata oltarja; oltar Sv. Antona Padovanskega in oltar Sv. Trojice, katera so zaradi pomanjkanja prostora v cerkvi odstranili v 60. letih prejšnjega stoletja.

V cerkvi se levo od glavnega oltarja nahaja rekonstruiran kamnit reliefni triptih s konca 15. stoletja. Na sredini reliefa je podoba sv. Petra, ob straneh pa podobi sv. Pavla in sv. Janeza Krstnika. Triptih je delo kiparske delavnice Pietra Lombarda iz Benetk in je eden izmed redkih kvalitetnih triptihov renesančnega kiparstva v Sloveniji.

 

Sv. Duh

Pokopališka cerkev Sv. Duha je bila zgrajena v prvi polovici 17. stoletja. Notranjost cerkve je s pretresljivimi prizori o smrti poslikal Emil Gazič, v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Peter v Ravnu, sv. Duh